Advies voor optimaal gebruik en onderhoud van orthesen

28/03/2019 Thomas Verlinden

Wie last heeft van drukpunten aan de voeten, kan vervelende klachten krijgen. Eelt, likdoorns, pijnlijke gewrichten… Met een orthese op maat is daar gelukkig al heel wat aan te doen. Een voetenspecialist onderzoekt waar het probleem zit en bezorgt klanten een uniek hulpstuk.

Daarmee is de kous nog niet af. Om een optimale werking te garanderen, is het belangrijk dat de gebruiker de orthese goed onderhoudt en correct gebruikt.

 

Gebruik opbouwen

Een orthese is een beetje als nieuwe schoenen: die moet je ook even inlopen om je voeten te laten wennen. Reken minstens op 3 weken om het gebruik langzaam op te bouwen. Zijn er een halfuur na het uittrekken van de orthese nog rode drukplekken zichtbaar op de huid? Dan is het nodig om wat langzamer op te bouwen. Als er na de gewenningsperiode nog steeds drukplekken zijn, is het nodig om contact op te nemen met een voetverzorger.

 

Orthese aantrekken

Het aantrekken van sommige orthesen kan – afhankelijk van het materiaal – in het begin wat moeilijk gaan. Het vergt niet alleen de nodige oefening, maar ook de orthese zelf werkt na een tijdje beter mee. Door het hulpstuk regelmatig te dragen en aan en uit te trekken, wordt het materiaal minder stroef en wordt de gebruiker er behendiger in.

 

Controle

Het is belangrijk om een orthese regelmatig te laten controleren op slijtage. Sommige materialen gaan een eeuwigheid mee, maar andere kunnen barsten, afslijten of vervormen. Op die manier zal de orthese geen optimaal resultaat meer kunnen garanderen.

Ook de voeten kunnen een regelmatige controle gebruiken. Na verloop van tijd kunnen voeten anders gaan staan en kunnen drukpunten zich verleggen. Als dat het geval is, is het nodig om een nieuwe orthese te nemen.

 

Geschikt schoeisel

Het belang van aangepast schoeisel wordt vaak over het hoofd gezien. Voor velen is het uitzicht belangrijker dan comfort, maar dat resulteert in pijnlijke voeten, lastige drukpunten en alle gevolgen van dien.

Wie een voetenspecialist raadpleegt, brengt best een geschikt paar schoenen mee om orthesen op maat te laten maken. Belangrijke kenmerken zijn een brede en lage hak, ruimte aan de tenen, uitneembare zolen, veters en een stevige hiel.

 

Materiaal reinigen

Orthesen worden intensief gebruikt en kunnen best af en toe een reinigingsbeurt gebruiken. Elk materiaal heeft een andere behandeling nodig.

  • Elastisch materiaal of stof was je met de hand uit met water en zeep. Laat de orthese drogen aan de lucht en stop ze vooral NIET in de droogkast om krimpen tegen te gaan. Leg ze ook niet bij de verwarming. Je kan de orthese ’s nachts eventueel in een bakje leggen met een laagje talkpoeder. Zo wordt overtollig transpiratievocht opgevangen.
  • Orthesen uit siliconen, carbon of kunststof was je met water en niet-agressieve zeep. Spoel goed na en wrijf het materiaal droog met een handdoek. Laat volledig drogen aan de lucht, maar leg ze niet op de verwarming.
  • Orthesen uit leer hou je in topconditie door ze af en toe te reinigen met water dat je gekookt en laten afkoelen hebt. Gebruik geen zeep en laat drogen aan de lucht.
 
 
 


relatedBlogs

Ontspannen van top tot teen

Match je nagels met je outfit

Verzorgde en gezonde nagels


relatedCourses


previousLabel

Studeer je deze zomer nog naar een diploma dankzij de Summerschool

nextLabel

Bloginception: een blog over bloggen

mostRead


De Schoonheidsschool opent nieuwe beautytempel in Brugge

09/10/2018

DIY: maak je eigen gezichtsmasker met aloë vera

25/01/2019

Dit zijn de perfécte wenkbrauwen voor jouw gezicht

07/03/2019

relatedCourses


Orthese

Leer op enkele uren tijd professionele orthesen maken op maat van je klant.

Pedicure

Volg de opleiding Pedicure en word een krak in je vak als Pedicure.

Gespecialiseerd Voetverzorger

Uitgebreide opleiding waarin je allerlei medische klachten aan de voeten leert behandelen.

Expert Voetverzorging

Ben je pedicure en wil je je specialiseren in medische problemen? Schrijf je hier in!

courseMaterial


Pedicure Standaard Districos

€300

buyMaterial

Pedicure Professioneel Districos

€655

buyMaterial

Pedicure Professioneel Aurora Districos

€790

buyMaterial

Pedicure Professioneel Anubis

€599.99

buyMaterial

Pedicure Standaard Anubis

€269.99

buyMaterial

studyCategories


Voetverzorging

blogTags


OrtheseVoetenspecialistPedicureMedische pedicureVoeten

blogShare


fCompareCourses

fCompareMax3Courses

-
0